De 12 "postkasseturene"

Postet av Solveig Sæta den 21. Apr 2016

TRIMGRUPPA KRØDSHERAD IDRETTSLAG

Kontaktpersoner: Kristine Nore (90949484) og Solveig Sæta (45027161).

Se også vår Facebookside «Trimgruppa Krødsherad Idrettslag».

Last ned app-en UT.no – der finner du flere av nedenstående turer, med atkomst, turbeskrivelse og GPS-merking.

TRIMGRUPPA TAKKER VÅRE BIDRAGSYTERE:

KRØDEREN ELEKTRO AS QUALITY SPA & RESORT NOREFJELL

NOREFJELL SKISENTER HALLMAKER

SOLE HOTELL ANDERS OLSEN AS STUDIO NOREFJELL FRISØR

GJENSIDIGE MODUM, SIGDAL OG KRØDSHERAD BRANNKASSE

STAKE AS NOREFJELLHYTTA BERGTATT AS

Trimgruppa har hengt opp turbok-kasser ved 12 utvalgte turmål i vårt nærområde:

Kleivavarden, Tjennsmyr, Fyrandflaget, Røvsåhøgda, Bukkåsen, Flæa, Blodfjell, Vardefjell, Ravnås, Dugurdsnatten, Greensåsen og Hestgjuvnatten.

Nedenfor finner du nærmere beskrivelse av turene. De fleste turene er blåmerket og finnes på app-en UT.no (atkomst, turbeskrivelse og GPS-merking). Last ned og lær deg å bruke app-en!

Premieregler:

Barn 0-7 år: 4 turmål

Barn 8-16 år: 6 turmål

Voksne fra 17 år: 10 turmål - vi trekker ut en vinner

NB! GI BESKJED (sms Solveig 45027161) når du har nådd premiekravene!

Husk at du alltid ferdes på eget ansvar! Sett deg inn i rutebeskrivelsene på forhånd, bruk UT-appen aktivt, og last gjerne ned turene herfra "off-line", slik at du ikke er avhengig av mobildata-dekning underveis. Bruk veldig gjerne også eget kart og GPS, og øv deg på kompassbruk i godvær! Ta hensyn til vær og føre, og sørg for gode klær og sko, mat og drikke. Vis respekt for naturen, og ta med deg avfallet ditt hjem igjen. Kos deg på turen, og nyt utsikten fra våre fantastiske skoger, fjell og åser - alene, eller sammen med familie og venner.

Kleivavarden (290 moh)

Finnes på UT.no. Parkering ved Krødsheradhallen. Følg lysløypa sørover og ta av stien til høyre i første venstresving etter Svarttjenn. Fra varden kan man gå ned på skogsbilveien øst for varden og følge denne til Kleivakrysset, derfra ned igjen til hallen.

Tjennsmyr (370 moh)

Finnes på UT.no. Parkering og start ved småbruket Tufta innafor Briskåsen. Man kan også forlenge turen fra Kleivavarden som en runde via Tjennsmyr. I så fall følger man skogsbilveien rett fram i Kleivakrysset et par km innover, der man så tar av til venstre hvor det er skiltet mot Tufta. Før man kommer helt ned til Tufta igjen, kan man følge den gamle "5-kilometeren" langs Wassendrud-jordet tilbake til hallen. Bruk gjerne kart til denne runden, da den ikke merket som egen runde på UT.no.

Fyrandflaget (414 moh)

Finnes på UT.no. Parker i krysset ved Skinnesmoen, skiltet og merket herfra. Det er flere merkede turløyper til Fyrandflaget. Se flere turforslag på UT.no, inkl. muligheter for rundløype.

Røvsåhøgda (575 moh)

Finnes på UT.no. Den merkede turen går fra Hestetjenn innafor Glessjøen. Følg nye skilt og "gåmenn". Ca 1 km før kassa er det et stidele med et gammelt skilt som viser veien til Røvsåtjern. Veldig fin raste- og badeplass! Det går også an å starte ved Haslerudsetra (denne er ikke merket på UT.no).

Bukkåsen (363 moh)

Finnes på UT.no. Blåmerket fra parkeringen ved Gamle Mester. Man kan også følge Hanserudveien (vis-a-vis Spar) til "søndre sving" og gå herfra.

Flæa (684 moh)

Finnes på UT.no. Man kan kjøre helt opp til bommen i Hanserudveien og følge veien opp til enden i Kvenndalen. Man kan også parkere ved Gamle Mester og følge stien mot Bukkåsen. Et stykke oppi lia er det skiltet mot høyre til Bukkåsen. Her kan man velge å gå rett fram/til venstre, og denne stien kommer ut i enden av skogsbilveien til Kvenndalen. Ta til høyre over bekken og bratt oppover lia. På toppen av stigningene er det merket et stidele med piler. Pil rett fram fører til Trytetjern - en veldig fin bade- og rasteplass! Pilen mot venstre fører videre over bergene opp til varden på Flæa. Man kan returnere samme vei tilbake herfra. Det anbefales imidlertid sterkt å forlenge turen som en runde over åsryggen og ned til nordre ende av Sundesetertjern. Derfra følger man stien langs tjernet til sørenden, rundt odden og videre gjennom skogen til skogsbilveien som leder ned igjen til Kvenndalen. Hele runden er merket på UT.no.

Blodfjell (740 moh)

Finnes på UT.no. Ta av fra gamle rv 7 mot Haugerud, parker ved Flata. Skiltet og blåmerket derfra. Man kan gå ned igjen samme vei, eller følge runden som er merket på UT.no.

Greensåsen (gapahuken, 420 moh)

Finnes på UT.no. Parker ved Nordre Green, følg skogsbilvei til venstre. Turen går bratt oppover til gapahuken, og er merket som en runde. Hvis du er trygg på å gå med kart/GPS uten merket rute, kan du fortsette fra gapahuken over til Tutjenn og Trytetjern og evt. Flæa, og returnere ned via Kvenndalen.

Vardefjell (825 moh)

Stien er blåmerket, men ligger ikke på UT.no. Vardefjell ligger mellom Norefjell og Rundskogen. Kjør Norefjellveien forbi Bøeseter og Leineseter. Parker litt før bommen mot Eggedal, der skiløypa krysser veien. Merkinga følger skiløypa nesten hele veien. Like før toppen med turbok-kassa, er det markert et spor ut mot høyre, ca. 100 m til stedet med flottest utsikt. Ta nistepakka der! Pr i dag opphører blåmerkingen der man kommer ned på skiløypetraseen som fører ned mot Sandum Seter. Herfra kan du gå rett fram over myra og opp på traktorveien innunder "Seteråsen", og følge denne til venstre noen hundre meter rett opp til bilveien. NB! Langs hele denne traseen er det vått mange steder. Bruk fjellsko eller støvler.

Ravnås (1188 moh)

Finnes på UT.no. Parker ved Norefjellstua. Ta grusveien et lite stykke oppover fra Røde Kors hytta. Ta av på sti nordover mot Surtebergflaget. Følg god blåmerking opp til toppvarden på Ravnås, og følg den merkede runden ned igjen, slik at du etter hvert møter den T-merkede ruta som fører til Høgevarde. Følg denne ned igjen til Norefjellstua.

Hestgjuvnatten (1068 moh)

Toppen ligger i Flå kommune, men vi har tatt den med fordi det er en flott tur med spektakulær utsikt. Den er skiltet og blåmerket fra Fiskebekk, men ligger foreløpig ikke med GPS-spor på UT.no. Vi har som mål å få til dette i.l.a. 2015. Kjør rv7 mot Gulsvik og ta av mot Høgevarde hyttefelt. Følg skogsbilveien (med betalingsbom) drøye 5 km til skilt med Hestgjuvnatten. Følg skilting til parkering, følg skogsbilveien videre. Etter ca 1 km krysser du Gulsvikelva ved Leirvollen. Gå opp bakken og ta første vei til høyre. Følg denne ca 4 km til skilt Hestgjuvnatten, og følg blåmerkingen helt opp til varden. De spreke kan også sykle Heimseterveien fra Ringnes innover Ringnesmarka til Fiskebekk (bom like ved Ringnes). Like på andre sida av Fiskebekkhytta ser man skiltet og blåmerkingen mot Hestgjuvnatten.

Dugurdsnatten (770 moh)

Ligger foreløpig ikke på UT.no, men er blåmerket og skiltet. Like før Ørgenvika-krysset tar du til høyre opp "Privat vei". Kjør nesten opp til Ørgenvika stasjon til du ser skilt mot Dugurdsnatten inn vei til høyre. Parker der. Følg gammel traktorvei bratt oppover lia. Etter å ha passert ei gammel tømmerstue på venstre side, ser du etter hvert en gammel blåmerking komme opp fra venstre. Følg traktorveien videre i sving 180 gr mot høyre (følg skilt). Bratt videre oppover. Følg etter hvert blå pilog "gåmann-skilt" mot venstre oppover bergene helt opp til varden. Kassa henger på et tre litt ned til høyre for varden.

Man kan forlenge denne turen videre som en flott dagstur via Haverstingen til Blodfjell. Ruta er godt blåmerket, men traseen er stedvis litt "svingete", så vær oppmerksom på neste blåmerke! Når man kommer ned til skiltkrysset i Haugerudkleiva, kan man avslutte og gå ned til Enderud. Vil man gå lenger, kan man følge blåmerkingen videre opp til Blodfjell, og så ned igjen til Flata som beskrevet under "Blodfjell" lenger opp i teksten.

GOD TUR ØNSKES TIL STORE OG SMÅ, FRA TRIMGRUPPA!